Paardenbloem is eigenlijk niet één bloem, maar een hele grote bloemenfamilie. Die, als jij blaast, uitwaaiert over de wereld zoals de mens dat ook ooit deed. Misschien wandelden mens en bloem wel samen op. Ze scheepten in ieder geval samen in. Paardenbloem komt in oorsprong namelijk voor in Azië, Afrika en Europa en verspreidde zich dankzij de mens over alle continenten. En wie weet, komen de eerste paardenbloemen net als de eerste mensen wel uit Afrika. Evenals mensen, zijn ook paardenbloemen er in soorten en maten: alleen in Nederland al komen naar schatting meer dan 1000 soorten voor die allemaal dezelfde eigenschappen hebben.

Paardenbloem vertelt ons niet alleen over uitwaaieren over de aarde, wie een beetje fantasie heeft, kan in de bloem ook het verhaal van het universum en zelfs van het ontstaan ervan zien. De gele bloem is dan de zon, de uitgebloeide versie haar blekere zuster, de maan en de zaadjes zijn de sterren. Als je blaast, veroorzaak je een piepkleine versie van de oerknal: de energie spat alle kanten op. Vlak voordat je blaast, houd je het hele universum in je handen en is alles via jou met de aarde verbonden. Dat is misschien wel het belangrijkste wat paardenbloem je vertelt: alles is met alles verbonden. Hoever we ook uitwaaieren, in oorsprong is alles één.

Paardenbloem herinnert ons niet alleen als ze uitgebloeid is aan de oorsprong van het leven, de bloem doet dit ook wanneer ze begint. Zoek middenin de winter maar eens naar paardenbloembladeren. Je ziet dan in de eerste plaats dat ook deze bladeren een familie lijken te vormen. Middenin het bladrozet zit een knopje. Dit is de bloem. Alles is dus zelfs in de stilte van de winter al aanwezig. Als het voorjaar wordt, schiet de steel onder dat knopje in één keer omhoog. Als een erectie voorafgaand aan de oerknal. Dit gebeurt overigens niet één keer, maar kan meerdere keren gebeuren. Paardenbloemen bloeien in ieder geval twee keer per jaar uitbundig, in mei en augustus, maar kunnen ook op andere momenten en zelfs in de winter tot bloei komen.

Paardenbloem ademt levenskracht en levenslust. Beide krachten zitten ook in de penwortel die tientallen centimeters lang kan worden en voor zo’n relatief kleine bloem dus behoorlijk de diepte in gaat om voeding te zoeken. Paardenbloem is dan ook stevig geaard. Breekt de wortel af dan hoeft dat niet het einde te betekenen: levenslust en levenskracht zijn zo groot dat uit de restanten van de wortel zomaar een nieuwe bloem tevoorschijn kan komen. Deze plant is ook daardoor min of meer onuitroeibaar. Ze heeft bovendien niemand nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Paardenbloem bevrucht zichzelf.

Paardenbloem nodigt je in de lente uit om jouw levenskracht in alle opzichten weer te laten stromen. Een kuur van stelen en bloemen helpt je om te ontgiften en daardoor fysiek weer een gezonde ‘sapstroom’ op gang te brengen. Levenskracht en levenslust vergen dat je jezelf ook in emotioneel opzicht ontgift. ‘Ruim alles op wat jouw energiestroom blokkeert’, zegt de gele bloem stralend tegen jou. ‘Week je tranen los en voer daarmee oude emoties af. Onderzoek in welke patronen jij telkens opnieuw stapt en wat jij nodig hebt om ze los te laten.’ De prachtige pluizenbol, die alle kanten op kan waaien, vertelt daar bij uitstek over en nodigt je uit om jouw loslaten te onderstrepen door haar pluisjes het  universum in te blazen. Kijk voordat je blaast vooral eens naar de patronen die erin voorkomen. Straks neemt de wind ze mee en brengt de bloem weer een nieuw patroon tot bloei.

Ga op een mooie dag in de lente eens op je rug in een weide vol paardenbloemen liggen. Voel je de zon op je gezicht en de aarde onder je? Realiseer je dan dat de kracht die in verbinding tussen beide ontstaat een unieke kracht is en dat ook jij het gevolg van die kracht bent. Kun je voelen dat het leven in jou stroomt en ervaar je dat jouw leven stroomt? Als het antwoord nee is, ga dan de komende tijd aan de slag met de vraag wat jij nodig hebt om jouw leven weer te laten stromen. In welke patronen zit jij vast? Pluk voordat je de weide verlaat een paardenbloem en eet deze inclusief de steel op. Als start van een kuur die ervoor zorgt dat jouw lichaam gereinigd wordt en jouw levenskracht weer gaat stromen.

PS: de illustratie op deze pagina is van Sophia Hoek.