GROTE BRANDNETEL (Urtica dioica)

Als Moeder Aarde lievelingskinderen heeft, scoort brandnetel hoog. Deze plant dient namelijk bij uitstek het leven op onze prachtige planeet en is letterlijk en figuurlijk verbonden met schoonheid. Brandnetel reinigt vervuilde, omgewoelde grond en brengt hierin weer structuur aan. Ze heeft een voorkeur voor grond met een te veel aan stikstof en fosfaat en ruimt in feite de rommel op die de mens veroorzaakt. Helaas betekent dit niet dat mensen dol op haar zijn. De neiging om niet al te positief naar brandnetel te kijken, wordt versterkt doordat dit geen plantje is om tegen de haren in te strijken. Met de brand die dit veroorzaakt, beschermt ze zichzelf tegen overmatige vraat- en vernielzucht. Ook de sterke wortel die ze heeft, zorgt ervoor dat ze moeilijk uit te roeien is. Gelukkig maar, want behalve dat brandnetel daardoor stug door kan gaan met het werken aan een gezonde bodem, trekt ze ook veel insecten aan.

Waardplant voor vlinders
Vraag je vlinders wat de meest waardevolle plant op aarde is, dan wordt brandnetel vast en zeker veelvuldig genoemd. Veel vlinders leggen hun eitjes namelijk op brandnetels en de rupsen die hieruit geboren worden, voeden zich met de blaadjes en verpoppen zich hier. Behalve vlinders, trekken brandnetels ook andere insecten. Wantsen bijvoorbeeld, en verschillende soorten kevers. Zo’n honderd soorten insecten is grotendeels afhankelijk van de voeding, de broed- en verblijfplaats die brandnetels bieden en 40 hiervan zijn volledig van brandnetels afhankelijk. Brandnetel is een waardplant, anders gezegd: een gastvrije waard die een uitstekende herberg biedt. Niet alleen aan vlinders, kevers en andere insecten, ook aan vogels. De bosrietzanger hangt zijn nest aan de stengels van brandnetels en de koningin van de zangvogels, de nachtegaal, laat haar kinderen bij voorkeur tussen brandnetels geboren worden. Waar het brandneteltheater overdag een dansvoorstelling van kleurrijke vlinders biedt, klinkt hier met een beetje geluk in de schemering de zuivere zang van een vogel die het mensenhart bij uitstek weet te raken.

Boodschap brandnetel
‘Hoe goed bescherm jij jezelf tegen mensen en dingen die jou opeten?’ Dat is de vraag die brandnetel stelt. Geef je al je energie weg en raak je dus veelvuldig overprikkeld of bewaar jij jouw energie voor het meest kostbare dat je onderdak en voeding kunt bieden: jij zelf. Ben jij een goede waard voor je ziel en het lichaam dat deze ziel onderdak en een voertuig biedt? Brandnetel vertelt je dat je jouw energieveld mag beschermen tegen verontreiniging door andere mensen, dat je jouw energie niet uit moet laten putten door mensen en zaken die dit niet waard zijn en dat je ook letterlijk jouw voedingsbodem gezond moet houden. Liefde voor anderen begint met liefde voor jezelf en de schoonheid die jij dan neerzet en aantrekt, is het grootste geschenk dat je het leven en dus Moeder Aarde kunt geven. Schoonheid van binnen en van buiten, als voorwaarde voor alles wat het leven waarde geeft.

Liefdesvuur
Als je ons vraagt wat de meest kostbare plant op aarde is, is het antwoord brandnetel. Wat ons betreft zou dit plantje ook liefdesvuur kunnen heten. In de middeleeuwen was het een ingrediënt van liefdesdranken en de middeleeuwse Hildegard von Bingen vergeleek netelvuur met liefdesvuur. Waar zij daarbij dacht aan de liefde tussen twee mensen, denken wij in bredere zin aan liefde voor het leven. Wat vuur, brandnetel en de vlinders die de plant aantrekt gemeen hebben, is dat ze staan voor transformatie. Brandnetel transformeert iets wat uitgeput en ongezond is in gezonde, stralende kracht. Een bron van schoonheid. Brandnetel helpt je om te beginnen om na de winter of na ziekte je hele lichaam te zuiveren en voedingsstoffen aan te vullen.

Geschenken
Hoe waardevol brandnetel is, blijkt uit de vele geschenken die ze ook ons te bieden heeft. Behalve reinigende en voedende stoffen voor mens en bodem, biedt de plant ons ook vezels om touw en kleding van te maken, kleurstof en bijvoorbeeld een gezonde mest voor de planten in je tuin.

Copyright tekst: Marlijn Nijboer / illustratie: Sophia Hoek

Terug naar de pagina “natuur” om meer verhalen te lezen? Klik hier.