Trouwceremonie met rituelen en persoonlijk verhaal

Jullie zeggen ‘ja’ tegen elkaar en willen dit bevestigen tijdens een bijzondere trouwceremonie waarin jullie verhaal centraal staat. Een zingevende trouwceremonie met passende trouwrituelen en een speciaal voor jullie geschreven gedicht en verhaal. Jullie trouwbeloften schrijven jullie zelf. Ook deze zijn daarmee uniek.  

Trouwceremonie met jullie verhaal als rode draad

‘Wat is jullie verhaal?’: dit is bij uitstek de vraag die ik stel aan mensen die hun verbinding met elkaar willen bekrachtigen tijdens een bijzondere ceromonie. Ik bouw deze ceremonie op jullie gemeenschappelijke verhaal en wensen. Meestal verwerk ik jullie verhaal in een gedicht, altijd kies ik een onverwachte opening en rituelen die jullie verhaal onderstrepen. Ook jullie individuele verhalen neem ik mee: ik vlecht ze samen in een metaforisch verhaal en laat ze daarin bij elkaar komen in jullie gemeenschappelijke verhaal. Jullie individuele en gemeenschappelijke verhalen liggen ook ten grondslag aan de gepersonificieerde vraag die ik jullie stel, als aanloop naar het ‘ja-woord’. Ik stel iedereen een andere vraag.

Ik ben overigens geen trouwambtenaar, daarvoor moeten jullie bij jullie gemeente zijn. Mensen die mij vragen hun trouwceremonie te ontwikkelen en te leiden, kiezen voor een bijzondere en zingevende ceremonie naast geregistreerd partnerschap of een huwelijksvoltrekking op het gemeentehuis.

Omdat iedere relatie een persoonlijke is, nodig ik jullie uit om allebei zelf je trouwbelofte te schrijven. In de praktijk worden dit buitengewoon mooie en krachtige beloften. Ook de muziek kiezen jullie zelf en de meeste mensen die ik trouw vragen iemand die belangrijk voor hen is om tijdens de ceremonie iets te doen. Ik maak hier uiteraard graag ruimte voor. Jullie wensen en jullie verhaal: daar begint en eindigt het mee.

 

Mensen in een kring als ritueel bij trouwceremonie
Vuurritueel bij trouwceremonie
Vuurritueel bij trouwceremonie

Rituelen die jullie verhaal onderstrepen

Trouwceremonies kenmerken zich van oudsher door vaste rituelen. Het aansteken van kaarsen bijvoorbeeld, en de rituele uitwisseling van ringen. Het laatste is altijd ook onderdeel van de ceremonies die ik ontwerp en leid. Is de trouwceremonie buiten, dan kan het kaarsenritueel vervangen worden door een vuurritueel. Beide rituelen zijn een teken van jullie verbinding. Ik kies daarnaast vaak meer bijzondere rituelen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • een rituele binnenkomst die zichtbaar maakt dat niet alleen jullie maar ook jullie familielijnen vandaag met elkaar verbonden worden
  • een kringritueel, samen met alle aanwezigen, ten teken van jullie verbinding met de mensen die om jullie heen staan
  • een ritueel waarbij alle aanwezigen samen in een oneindige ketting liefde laten stromen

Welk ritueel ik ook voorstel: het past bij jullie en jullie verhaal.

Voorbeelden van trouwceremonies

{

Hout voor op het vuur

Ze hadden geregistreerd partnerschap en wilden in een bijzondere trouwceremonie en buiten, op hun eigen land, ‘ja’ tegen elkaar zeggen. Ik liet ze zelf hun beloften schrijven en sprak met hen over hun beider levens en de waarde van het ‘ja-zeggen tegen de ander’, in aanwezigheid van meer dan honderd mensen. Op basis hiervan ontwierp ik een ceremonie, met als bijzondere onderdelen de visuele verbinding van de mannelijke en vrouwelijke lijn, een vuurritueel voor het bruidspaar en hun getuigen, een gepersonaliseerde trouwbelofte, passende life muziek, een door mij op basis van hun verhalen geschreven verhaal en een slotritueel waarin alle aanwezigen meededen. De getuigen bewaakten tijdens de ceremonie het vuur en beloofden dit ook na deze dag te blijven doen.
{

Viering van liefde

Ze waren een paar maanden eerder al voor de wet getrouwd en wilden nu een zingevende ceremonie gebaseerd op hun eigen, bijzondere verhaal waarvan liefde de kern was. Ik schreef een openingsgedicht waarvan de slotregels de essentie van hun verhaal vormden. Zij spraken deze regels om de beurt uit, nadat zij tijdens mijn voordracht van het gedicht naar binnen waren gelopen. Aansluitend staken zij samen hun trouwkaars aan en plaatste ieder van hun kinderen hier een brandende kaars bij. Behalve hun eigen trouwbeloften, schreven zij samen een verhaal over de liefde dat één van hun kinderen voorlas. Ik schreef en vertelde op bijzondere wijze hun individuele en gezamenlijke verhaal en sloot af met een ritueel dat ook de verbondenheid van het bruidspaar met de mensen om hen heen zichtbaar maakte.

Zo komen we tot jullie perfecte trouwceremonie

1. Eerste contact

Jij of jullie mailen of bellen mij. We bespreken jullie wensen en mijn mogelijkheden en kijken of dit bij elkaar past. Is dit het geval dan maken we een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

2. Kennismakingsgesprek

We gaan dieper in op jullie wensen en bespreken op hoofdlijnen jullie verhaal. Ik leg ideeën voor jullie ceremonie op tafel en aan het eind van het gesprek beslissen we of wij ‘ja’ tegen elkaar zeggen.

3. Samenwerken

Ik werk jullie wensen en mijn ideeen uit in een eerste opzet voor jullie ceremonie, een voorstel voor vervolgstappen en een prijsvoorstel. Stemmen jullie hiermee in dan gaan we concreet aan de slag.

Marlijn Nijboer

Marlijn Nijboer

Benieuwd of er een klik is?

Neem vrijblijvend contact met me op. Misschien wil je ook eerst nog meer lezen over mij.