Rituelen zijn een krachtige manier om afscheid te nemen van een oud verhaal en in een nieuw verhaal te stappen, de transformatie van een verhaal te bekrachtigen, de overgang van de ene levensfase naar een volgende of naar de dood te maken of bijvoorbeeld twee mensen of bedrijven te verbinden. Het ritueel is in alle gevallen onderdeel van een proces, beide horen bij elkaar. Een krachtig ritueel vergt ook een krachtig, goed begeleid en goed afgerond proces. Ik begeleid daarom niet alleen het ritueel maar ook het bijbehorende proces. 

Rituelen ontlenen hun kracht aan de oeroude symboliek die erin voorkomt. Het aansteken van vuur bijvoorbeeld. Deelnemers aan een ritueel ‘herkennen’ de betekenis hiervan. Rituelen ontlenen ook kracht aan het feit dat ze regelmatig herhaald worden, het feit dat meerdere mensen erbij betrokken zijn of dat meerdere mensen op verschillende plekken hetzelfde ritueel uitvoeren. Iedere ‘stam’ heeft eigen rituelen. Samen met alle supporters door een stad naar het stadion lopen waar je favoriete club gaat voetballen, is bijvoorbeeld zo’n ritueel. De grootste kracht krijgt een ritueel misschien wel dankzij de verbinding die hierdoor ontstaat. Mensen die samen een ritueel uitvoeren, weten zich bij uitstek met elkaar verbonden. En mensen die in hun eentje een ritueel uitvoeren, verbinden zich met de persoon waarvoor ze dit ritueel doen, de levensstap die ze hiermee zetten, de natuur, de voorouders of bijvoorbeeld de wens die ze in het ritueel uitspreken.

Rituelen hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in het leven van mensen en hoewel het merendeel hiervan in onze tijd geen rol meer speelt, (her)kennen wij ook nu nog het belang ervan. Sterker nog: ze lijken bezig met een revival. Niet alleen in het privéleven van mensen, ook in bedrijven. Na de corporate tribe, keert ook het corporate ritueel terug. En terecht. Want ook in onze tijd is een ritueel een buitengewoon mooi middel om de start van een onderneming, een fusie of transformatie te markeren en kracht bij te zetten.

Ik ontwikkel en leid rituelen, voor individuele mensen en bedrijven. Ieder ritueel is maatwerk en volledig afgestemd op jouw of jullie vraag. Jullie moeten je immers met het ritueel kunnen verbinden, het ritueel maakt deel uit van jouw of jullie verhaal.

Wil jij weten wat ik voor jou, jullie of jullie onderneming kan betekenen: ik kom graag langs om kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken. Wanneer je een mail stuurt naar marlijn@marlijnnijboer.nl neem ik zo snel mogelijk contact op. Wil je eerst nog meer weten over mij? Klik dan hier!