Over mij

Als kind zwierf ik graag door het veld, sprong ik over sloten en van de ene ijsschots op de andere om de overkant van diep water te bereiken. Het avontuur riep, gebaande paden waren saai en overal lagen verhalen te wachten om ontdekt of gespeeld te worden. Ook nu ik volwassen ben, dwaal ik letterlijk en figuurlijk over ongebaande paden. Jarenlang dacht ik dat ik daarbij geen focus had. De laatste jaren merk ik steeds meer dat alle paden waarover ik ogenschijnlijk dwaalde mij brachten tot het punt waarop alles in het hier en nu bij elkaar lijkt te komen.

Na de middelbare school studeerde ik Nederlandse taal- en letterkunde. Ik ging werken als tekstschrijver en communicatieadviseur, interviewde heel veel mensen om hun passie, verlangen en verhalen te beschrijven en ging ook zelf verhalen schrijven én vertellen. Jarenlang ondersteunde ik  schoolteams in het vinden van hun verhaal en hielp ik ze vervolgens om dit in de school en de wereld neer te zetten. Ik ontwikkelde bovendien een onderwijsvernieuwingsproject dat ieder kind de kans wilde geven de eigen talenten te ontdekken en te leren dat het zelf in staat is de eigen wensen te realiseren. In 2013 raakte ik geintrigeerd door het sjamanisme en besloot ik bij Linda Wormhoudt in opleiding te gaan. Ik ontdekte de kracht van (sjamansitisch) systemisch werk en rituelen, verdiepte mij in de wijze waarop de rendierjagers en de hunebedbouwers zich tot de natuur verhielden, volgde hun sporen en deed op een groot aantal plekken op en rond de Drentse Hondsrug voelend, sjamanistisch onderzoek. Ik werd daarbij diep geraakt door de verhalen die op veel plekken in het landschap nog aanwezig zijn, ons de kans geven verbinding te ervaren met de mensen die hier voor ons leefden en opgetild te worden in het grotere verhaal van het leven.

Mijn ervaringen met opstellingenwerk leidden tot het besluit om de opleiding ‘familieopstellingen en systemisch coaching’ te doen. Daan van Kampenhout liet mij daarnaast kennismaken met de schoonheid en kracht van systemische rituelen. Ik heb mij door zijn werkwijze inmiddels regelmatig laten inspireren bij het vormgeven van een systemisch ritueel in een workshop of in het kader van individuele begeleiding. Mijn behoefte om nog verder de diepte in te duiken en mijn verlangen om therapeut te worden, leidden ertoe dat ik in 2021 begon met de vierjarige opleiding analytische therapie/dieptepsychologie van het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Inmiddels ben ik derdejaars student en mag ik onder supervisie als therapeut werken. 

Ik ben getrouwd met Theo en heb twee dochters en twee cadeauzoons. In mijn vrije tijd ben ik drumvrouw en verteller van verhalen, laat ik samen met anderen klanken uit stilte ontstaan, zwerf ik door de natuur en inspireer ik vrouwen om in alle vroegte in het ijskoude water van de Drentse Aa te springen, de zon op te zien komen en elkaar te trakteren op onze talenten. Samen maken we de mooiste tocht.

PS:  Ik doe en deed de volgende opleidingen en cursussen:  Analytische therapie/Jungiaanse dieptepsychologie (Jungiaans Instituut/ Academy Depth Psychology); Jaaropleiding eetbare en medicinale wilde planten, verdieping Signatuurleer (Leah Groeneweg, In het Wilde Weg); Stories of Nature (Scandinavian Center for Shamanic Studies); (Familie)opstellingen en systemisch coachen (UNLP); Basisopleiding sjamanisme van Noordwest Europa, sjamanistische gevorderdenopleiding Man/Vrouw van de Wegen, sjamanistische gevorderdenopleiding Back to Soul (Linda Wormhoudt); Workshops en trainingen gericht op systemisch werken met beelden en verhalen, systemisch werken bij ziekte en systemische rituelen (Phoenix Opleidingen, Stephan Hausner, Daan van Kampenhout, Anne Pauen); Nederlandse taal- en letterkunde (Rijksuniversiteit Groningen).