Over mij

Als kind zwierf ik graag door het veld, sprong ik over sloten en van de ene ijsschots op de andere om de overkant van diep water te bereiken. Het avontuur riep, gebaande paden waren saai en overal lagen verhalen te wachten om ontdekt of gespeeld te worden. Ook nu ik volwassen ben, dwaal ik letterlijk en figuurlijk over ongebaande paden. Jarenlang dacht ik dat ik daarbij geen focus had. De laatste jaren merk ik steeds meer dat alle paden waarover ik ogenschijnlijk dwaalde mij brachten tot het punt waarop alles in het hier en nu bij elkaar lijkt te komen.

Na de middelbare school studeerde ik Nederlandse taal- en letterkunde. Ik specialiseerde me daarbij in taalbeheersing en wijdde mijn scriptie aan politieke retorica. Het ‘weten’ hoe wij met taal het menselijk denken en gedrag kunnen sturen, zette mij aan tot een ontdekkingstocht naar de tegenpool daarvan: bezielde taal en taal die de luisteraar of lezer in contact brengt met de eigen ziel. Ik ging in dit kader gedichten en verhalen schrijven en vertellen. Opleidingen in het sjamanisme van Noordwest Europa (Linda Wormhoudt en het Scandinavian Center for Shamanic Studies) zetten mij op het spoor van landschapsenergie en het feit dat dit ons ook de kans biedt door de tijd te reizen: de verhalen van onze voorouders zijn regelmatig voelbaar aanwezig. Ik onderzocht welke beelden verschillende plekken bij mensen oproepen, zette dit om in verhalen en ging daarnaast verhalen schrijven en vertellen waarin ik de ziel van een landschap probeer te vangen. Mijn landschapsverhalen tillen de luisteraar op in een tijdloze, transpersoonlijke ruimte en nodigen uit op een andere manier naar het landschap, de natuur en de eigen relatie daarmee te kijken. Mijn liefde voor de natuur leidde ertoe dat ik ‘ja’ zei toen Leah Groeneweg mij vroeg samen een boek over eetbare, wilde planten te schrijven. Het boek komt dit jaar uit.

Het sjamanisme en het werken met de taal van beelden brachten mij via familieopstellingen naar Systemic Ritual® (Daan van Kampenhout). Ik  faciliteer familie- en natuuropstellingen, sjamanistische opstellingen met een ritueel karakter en opstellingen waarin ik een meer Jungiaanse aanpak combineer met systemisch werk. Ik treed daarnaast regelmatig op als gastdocent voor organisaties en bedrijven die mensen willen laten ervaren dat ook wij natuur zijn en bouw workshops op sprookjes en verhalen. In 2021 startte ik met de opleiding tot Jungiaans, analytisch therapeut aan het Jungiaans Instituut/ Academy Depth Psychology in Nijmegen. Ik werk in dat kader niet alleen met groepen maar ook met individuele cliënten.

Ik ben getrouwd met Theo en heb twee dochters en twee cadeauzoons. In mijn vrije tijd ben ik drumvrouw en verteller van verhalen, laat ik samen met anderen klanken uit stilte ontstaan, zwerf ik door de natuur en inspireer ik vrouwen om in alle vroegte in het ijskoude water van de Drentse Aa te springen, de zon op te zien komen en elkaar te trakteren op onze talenten. Samen maken we de mooiste tocht.