Over mij

Als kind zwierf ik graag door het veld, sprong ik over sloten en van de ene ijsschots op de andere om de overkant van diep water te bereiken. Het avontuur riep, gebaande paden waren saai en overal lagen verhalen te wachten om ontdekt of gespeeld te worden. Ook nu ik volwassen ben, dwaal ik letterlijk en figuurlijk over ongebaande paden, zie ik overal verhalen en vertel ik deze met veel plezier. Een bijzondere ervaring op een berg in de Pyreneeën leidde in 2009 tot het besluit mijn angsten aan te gaan. Het resultaat was een diepgaand proces dat een aantal jaren in beslag nam en een groot aantal ‘sproken’ opleverde. Ieder ‘angstverhaal’, vanaf de oorzaak tot de heling, verwerkte ik in zo’n sproke waarin ook andere mensen regelmatig hun verhaal herkenden.

In 2013 raakte ik geintrigeerd door het sjamanisme en besloot ik bij Linda Wormhoudt in opleiding te gaan. Ik ontdekte de kracht van systemisch werk, verdiepte mij in de wijze waarop de rendierjagers en de hunebedbouwers zich tot de natuur verhielden, volgde hun sporen en deed op een groot aantal plekken op en rond de Drentse Hondsrug voelend, sjamanistisch onderzoek. Ik werd daarbij diep geraakt door de verhalen die op veel plekken in het landschap nog aanwezig zijn, ons de kans geven verbinding te ervaren met de mensen die hier voor ons leefden en opgetild te worden in het grotere verhaal van het leven.

Rond 2013 ook vroeg trainer/coach Greet de Koning mij samen met haar workshops te ontwikkelen en te geven. We bundelden onze talenten in bijzondere workshops die mensen de kans boden met een specifiek thema aan de slag te gaan. Mijn ervaringen met opstellingenwerk in deze workshops leidde tot het besluit om de opleiding ‘familieopstellingen en systemisch coaching’ te doen. Daan van Kampenhout liet mij daarnaast kennismaken met de schoonheid en kracht van systemische rituelen. Ik heb mij door zijn werkwijze inmiddels regelmatig laten inspireren bij het vormgeven van een systemisch ritueel in een workshop of in het kader van individuele begeleiding. 

Sinds een aantal jaren werk ik als ‘coach’ en sinds ik dat doe ervaar ik dat ik geen coach ben, maar een therapeut die de diepte in wil gaan om heling te zoeken. Ik ben daarom op 1 oktober 2021 gestart met opleiding analytische therapie/dieptepsychologie van het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Een jaar eerder begon ik mij te verdiepen in signatuurleer, de oude kruidenwijsheid. Planten voeden ons lichaam en onze ziel, spiegelen onze psyche en vertellen ons een verhaal. Hun verhaal én het onze. 

Ik ben getrouwd met Theo en heb twee dochters en twee cadeauzoons. In mijn vrije tijd ben ik drumvrouw en verteller van verhalen, laat ik samen met anderen klanken uit stilte ontstaan, zwerf ik door de natuur en inspireer ik vrouwen om in alle vroegte in het ijskoude water van de Drentse Aa te springen, de zon op te zien komen en elkaar te trakteren op onze talenten. Samen maken we de mooiste tocht.

PS:  Ik doe en deed de volgende opleidingen en cursussen:  Analytische therapie/Jungiaanse dieptepsychologie (Jungiaans Instituut/ Rump Academie voor Dieptespychologie ); Jaaropleiding eetbare en medicinale wilde planten, verdieping Signatuurleer (Leah Groeneweg, In het Wilde Weg): (Familie)opstellingen en systemisch coachen (UNLP); Basisopleiding sjamanisme van Noordwest Europa, sjamanistische gevorderdenopleiding Man/Vrouw van de Wegen, sjamanistische gevorderdenopleiding Back to Soul (Linda Wormhoudt); Workshops en trainingen gericht op systemisch werken met verhalen, systemisch werken bij ziekte en systemische rituelen (Phoenix Opleidingen, Stephan Hausner, Daan van Kampenhout, Anne Pauen); Nederlandse taal- en letterkunde (Rijksuniversiteit Groningen).