Over mij

Als kind zwierf ik graag door het veld, sprong ik over sloten en van de ene ijsschots op de andere om de overkant van diep water te bereiken. Het avontuur riep, gebaande paden waren saai en overal lagen verhalen te wachten om ontdekt of gespeeld te worden. Ook nu ik volwassen ben, dwaal ik letterlijk en figuurlijk over ongebaande paden, zie ik overal verhalen en vertel ik deze met veel plezier. Andersom breng ik mensen graag in contact met hun eigen verhaal, het verhaal waarin ze willen werken of het grote verhaal van het leven. Nadat ik Nederlands studeerde en aan de slag ging als communicatieadviseur, deed ik zo’n 25 jaar geleden bij Phoenix Opleidingen in Utrecht de meerdaagse workshop ‘Op verhaal komen’. In de jaren daarna begon ik steeds meer met verhalen te werken. Ik bouwde er workshops en cursussen op, inspireerde mensen om met het eigen levensverhaal aan de slag te gaan en gebruikte in teamsessies de verhalen van individuele teamleden voor de ontwikkeling van een gemeenschappelijk verhaal. Tegelijkertijd werkte ik aan mijn eigen levensverhaal: een bijzondere ervaring op een berg in de Pyreneeën leidde tot het besluit om mijn angsten aan te gaan. Het resultaat was een diepgaand proces dat een aantal jaren in beslag nam en een groot aantal ‘sproken’ opleverde. Ieder ‘angstverhaal’, vanaf de oorzaak tot de heling, verwerkte ik in zo’n sproke waarin ook andere mensen regelmatig hun verhaal herkenden.

In 2013 raakte ik geintrigeerd door het sjamanisme en besloot ik bij Linda Wormhoudt in opleiding te gaan. Ik ontdekte de kracht van systemisch werk, verdiepte mij in de wijze waarop de rendierjagers en de hunebedbouwers zich tot de natuur verhielden, volgde hun sporen en deed op een groot aantal plekken op en rond de Drentse Hondsrug voelend, sjamanistisch onderzoek. Ik werd daarbij diep geraakt door de verhalen die op veel plekken in het landschap nog aanwezig zijn, ons de kans geven om verbinding te ervaren met de mensen die hier voor ons leefden en opgetild te worden in het grotere verhaal van het leven. Levenskracht te voelen. Het verbond mij met het leven. 

Rond 2013 ook vroeg trainer/coach Greet de Koning mij om samen met haar workshops te ontwikkelen en te geven. We bundelden onze talenten in bijzondere workshops die mensen de kans boden met een specifiek thema aan de slag te gaan. Mijn ervaringen met opstellingenwerk in deze workshops leidde tot het besluit om bij UNLP de opleiding ‘familieopstellingen en systemisch coaching’ te doen. Daan van Kampenhout liet mij daarnaast kennismaken met de schoonheid en kracht van systemische rituelen. Ik heb mij door zijn werkwijze inmiddels regelmatig laten inspireren bij het vormgeven van een systemisch ritueel in een workshop of in het kader van individuele begeleiding. 

Sinds een aantal jaren werk ik als coach. Iedere keer wanneer ik met een client werk, ben ik geraakt door de kwetsbaarheid die mensen durven laten zien en dankbaar voor de beweging en heling die ik zie plaatsvinden. Omdat ik in brede zin in de diepte wil werken, heb ik besloten dat ik in de nabije toekomst niet alleen als coach maar ook als Jungiaans/analytisch therapeut wil werken. Op 1 oktober 2021 begin ik met de vierjarige opleiding analytische therapie/dieptepsychologie van het Jungiaans Instituut in Nijmegen. 

Ik ben getrouwd met Theo en heb twee dochters en twee cadeauzoons. In mijn vrije tijd ben ik drumvrouw en verteller van verhalen, laat ik samen met anderen klanken uit stilte ontstaan, zwerf ik door de natuur en inspireer ik vrouwen om in alle vroegte in het ijskoude water van de Drentse Aa te springen, de zon op te zien komen en elkaar te trakteren op onze talenten. Samen maken we de mooiste tocht.

Meer weten?
Mijn aanbod op het gebied van coaching en workshops staat natuurlijk elders op deze website, maar dat heb je misschien al gezien. Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen, mail dan: marlijn@marlijnnijboer.nl  Wanneer je in je mail je telefoonnummer zet, bel ik jou. Tot gauw!

PS:  Ik deed de volgende opleidingen en cursussen: Nederlandse taal- en letterkunde (RUG); (Familie)opstellingen en systemisch coachen (UNLP); seminars Systemic Ritual, Daan van Kampenhout; masterclas Opstellingen bij Ziekte, Stephan Hausner; Op Verhaal Komen en Systemisch Werken met Verhalen (beide Phoenix); Basisopleiding sjamanisme van Noordwest Europa, sjamanistische gevorderdenopleiding Man/Vrouw van de Wegen, sjamanistische gevorderdenopleiding Back to Soul (alledrie gegeven door Linda Wormhoudt); workshop en training ‘De Reis van de Held’, waarin de psychologie van Jung verbonden wordt met oude wijsheid (Anne Pauen). Heel veel leerde ik ook dankzij Greet de Koning, geweldige trainer en coach, met wie ik zeven jaar samenwerkte in bijzonder workshops, gericht op persoonlijke ontwikkeling. Greet deelde haar kennis en wijsheid ruimhartig met mij.