Over mij

Als kind zwierf ik graag door het veld, sprong ik over sloten en van de ene ijsschots op de andere om de overkant van diep water te bereiken. Het avontuur riep, gebaande paden waren saai en overal lagen verhalen te wachten om ontdekt of gespeeld te worden. Ook nu ik volwassen ben, dwaal ik letterlijk en figuurlijk over ongebaande paden, zie ik overal verhalen en vertel ik deze met veel plezier. Andersom breng ik mensen graag in contact met hun eigen verhaal, het verhaal waarin ze willen werken of het grote verhaal van het leven. Nadat ik Nederlands studeerde en aan de slag ging als communicatieadviseur, deed ik zo’n 25 jaar geleden bij Phoenix Opleidingen in Utrecht de meerdaagse workshop ‘Op verhaal komen’. Deze workshop is voor mij de start geweest van mijn ontwikkeling als schrijver en verteller van verhalen met psychologische thema’s. Toen de FNV mij een aantal jaren later vroeg om workshops voor langdurig werklozen te ontwikkelen, besloot ik op mijn eigen ervaring met het ontwikkelen en vertellen van verhalen de workshop ‘Droomverhalen’ te bouwen. Tot mijn vreugde had iedere deelnemer aan het eind van de dag helder hoe hij of zij zijn leven het liefst zou vormgeven en vertelde dit, voor de groep, in de vorm van een metaforisch verhaal. In de jaren daarna begon ik steeds meer met verhalen te werken. Ik bouwde er workshops en cursussen op, inspireerde mensen om met het eigen levensverhaal aan de slag te gaan en gebruikte in teamsessies de verhalen van individuele teamleden voor de ontwikkeling van een gemeenschappelijk verhaal. Deze teams werken altijd in het onderwijs, waarvoor ik inmiddels ruim 22 jaar werk aan visiedocumenten, creatieve producten, schoolgidsen en verschillende soorten plannen. Juist daar waar het anders mag, raak ik enthousiast.

In 2013 raakte ik geintrigeerd door het sjamanisme en besloot ik bij Linda Wormhoudt in opleiding te gaan. Ik ontdekte de kracht van systemisch werk, verdiepte mij in de wijze waarop de rendierjagers en de hunebedbouwers zich tot de natuur verhielden, volgde hun sporen en deed op een groot aantal plekken op en rond de Drentse Hondsrug voelend, sjamanistisch onderzoek. Ik werd daarbij diep geraakt door de verhalen die op veel plekken in het landschap nog aanwezig zijn, ons de kans geven om verbinding te ervaren met de mensen die hier voor ons leefden en opgetild te worden in het grotere verhaal van het leven. Levenskracht te voelen. Het verbond mij met het leven. 

Diezelfde verbinding met het leven ervaar ik ook wanneer ik rituelen uitvoer. Het eerste ritueel dat ik leidde was een wensritueel. Het bleek het begin van een lange serie te zijn, soms buiten uitgevoerd en regelmatig ook binnen. Daan van Kampenhout liet mij kennismaken met de schoonheid en kracht van systemische rituelen. Ik heb mij door zijn werkwijze inmiddels regelmatig laten inspireren bij het vormgeven van een systemisch ritueel in een workshop of in het kader van individuele begeleiding. 

Ik ben getrouwd met Theo en heb twee dochters en twee cadeauzoons. In mijn vrije tijd ben ik drumvrouw en verteller van verhalen, laat ik samen met anderen klanken uit stilte ontstaan, zwerf ik door de natuur en inspireer ik vrouwen om in alle vroegte in het ijskoude water van de Drentse Aa te springen, de zon op te zien komen en elkaar te trakteren op onze talenten. Samen maken we de mooiste tocht.

Meer weten?
Mijn aanbod op het gebied van storytelling,  coaching en rituelen staat natuurlijk elders op deze website, maar dat heb je misschien al gezien. Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen, mail dan: marlijn@marlijnnijboer.nl  Wanneer je in je mail je telefoonnummer zet, bel ik jou. Tot gauw!

PS:  Ik deed de volgende opleidingen en cursussen: Nederlandse taal- en letterkunde (RUG); (Familie)opstellingen en systemisch coachen (UNLP); seminars Systemic Ritual, Daan van Kampenhout; masterclas Opstellingen bij Ziekte, Stephan Hausner; Op Verhaal Komen en Systemisch Werken met Verhalen (beide Phoenix); Basisopleiding sjamanisme van Noordwest Europa, sjamanistische gevorderdenopleiding Man/Vrouw van de Wegen, sjamanistische gevorderdenopleiding Back to Soul (alledrie gegeven door Linda Wormhoudt); workshop en training ‘De Reis van de Held’, waarin de psychologie van Jung verbonden wordt met oude wijsheid (Anne Pauen). Heel veel leerde ik ook dankzij Greet de Koning, geweldige trainer en coach, met wie ik zeven jaar samenwerkte in bijzonder workshops, gericht op persoonlijke ontwikkeling. Greet deelde haar kennis en wijsheid ruimhartig met mij.