Als kind zwierf ik graag door het veld, sprong ik over sloten en van de ene ijsschots op de andere om de overkant van diep water te bereiken. Het avontuur riep, gebaande paden waren saai en waar de mensenwereld soms heel ingewikkeld was, klopte alles in de natuur. Ergens onderweg schoof iemand echter angsten op mijn pad. Voor enge mannen die zich achter bosjes verstopten en voor zeven sloten waarin je tegelijkertijd zou kunnen lopen. Van schrik verleerde ik het ver-dwalen.

‘Dit kan ik niet’, zei ik in 2010, toen ik onderaan de top van een steile berg stond en geen andere keuze had dan deze te beklimmen. Mijn angst was zo groot dat ik na een meter of zeven verstijfde. Daarna kwam er een oerkracht en vloog ik naar boven. ‘Als het moet, kun je dus alles’, bedacht ik, gezeten op de top om in een overmoedige bui te besluiten al mijn angsten aan te gaan. In de jaren daarna vond ik niet alleen het plezier in het zwerven over ongebaande paden terug maar ontdekte ik ook dat comfortzones de saaiste plekken op aarde zijn, of het nu je eigen comfortzone is of het kader of het format waarbinnen je moet werken of denken. Angst houdt klein, ontwikkeling, verlangen en passie vergen vrije speelruimte en wie niet in staat is buiten de lijntjes te denken, komt ook niet tot vernieuwende ideeën en oplossingen.

Ik ga voor ontwikkeling, houd van mensen en ben ervan overtuigd dat ieder mens talent heeft. Als mensen de kans krijgen, of nemen, om hun verlangen te volgen en hun talenten te ontwikkelen, staan zowel individuele mensen als de samenleving in hun kracht. Vanuit deze overtuiging werkte ik een aantal jaren mee aan onderwijsvernieuwing en ondersteun ik met heel veel plezier scholen die voor de ontwikkeling van kinderen en volwassenen gaan. Ik word hier gelukkig van, zoals ik ook gelukkig word van individuele mensen die de moed hebben om hun angsten onder ogen te zien, hun wilde ziel te bevrijden en vorm te geven aan hun verlangen.

Evenals heel veel andere mensen vond ik het jarenlang moeilijk om te vertellen wie ik ben en wat mijn talent is. Niet alleen omdat je dat in onze samenleving eigenlijk niet hoort te zeggen, maar ook omdat ik mezelf en mijn talenten behoorlijk was kwijt geraakt. Gelukkig vond ik alles terug toen ik weer over ongebaande paden durfde te trekken en helpt het ook dat andere mensen zien wie jij bent wanneer het strakke keurslijf weggegooid is. Volgens de mensen waarmee ik werk, speel of leef, ben ik een verbinder, verbind ik mij in diepe lagen en ben ik altijd op zoek naar de essentie. Mijn klanten zeggen bovendien dat ik inspirerend ben. Ik heb een talent voor taal, kan heel goed luisteren en hoor ook dat wat niet gezegd wordt. Niet in de laatste plaats ben ik een creatief denker en beschik ik over een behoorlijke dosis verbeeldingskracht. Volgens de man waarmee ik mijn leven deel, misschien soms wel te veel. Vrijheid is de waarde die mijn verlangen spiegelt. Daarbovenop bouw ik met liefde, moed, verbinding en vertrouwen.

Ik ben getrouwd met Theo en heb twee dochters en twee cadeauzoons. In mijn vrije tijd ben ik drumvrouw en verteller van verhalen, laat ik samen met anderen klanken uit stilte ontstaan, zwerf ik door de natuur en inspireer ik vrouwen om in alle vroegte in het ijskoude water van de Drentse Aa te springen, de zon op te zien komen en elkaar te trakteren op onze talenten. Samen maken we de mooiste tocht.

Meer weten?
Mijn aanbod voor het onderwijs en voor jou staat natuurlijk verderop op deze website, maar dat heb je misschien al gezien. Wil jij weten wat ik voor jou of jouw school kan betekenen, bel of mail dan: marlijn@marlijnnijboer.nl / 06 51560397. Wanneer je in je mail je telefoonnummer zet, bel ik jou. Tot gauw! 

PS:  Ik deed de volgende opleidingen: Nederlandse taal- en letterkunde (RUG); (Familie)opstellingen, inclusief systemisch coachen (UNLP); seminars Systemic Ritual, Daan van Kampenhout; masterclas Opstellingen bij Ziekte, Stephan Hausner; Op verhaal komen (Phoenix); Basisopleiding sjamanisme van Noordwest Europa, sjamanistische gevorderdenopleiding Man/Vrouw van de Wegen, sjamanistische gevorderdenopleiding Back to Soul (alledrie gegeven door Linda Wormhoudt). Heel veel leerde ik in de praktijk, door boeken te lezen en dankzij mijn eigen proces.