opstellingen
Eens in de zes weken organiseer ik een opstellingenavond bij Land van Een in Surhuizum, op de grens van Groningen en Friesland. Ik werk met kleine groepen: minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers. Per keer is er in ieder geval ruimte voor twee mensen die een vraag willen inbrengen.
Data: 30 oktober, 11 december. Deelname kost € 25,00. Aanmelden kan tot twee dagen van te voren, door een mail te sturen naar marlijn@marlijnnijboer.nl Vermeld in je mail ook of je een vraag wilt inbrengen of dat je als representant mee wilt doen. Tijd: 19. 30 uur tot uiterlijk 22.15 uur. Inloop vanaf 19.15 uur
Een familieopstelling laat zien hoe traumatiserende gebeurtenissen uit het leven van je ouders en voorouders doorwerken in jouw leven. Meestal gaat het daarbij om gebeurtenissen die geheim bleven of verdrongen werden. Rouw waarvoor geen ruimte was, bijvoorbeeld, kan een paar generaties later tot problemen leiden. En een heftige reactie van een voorouder op zijn of haar kind kan een keten aan soortgelijke reacties veroorzaken. Het gevolg kan bijvoorbeeld zijn dat moeders en dochters telkens opnieuw de verbinding met elkaar verbreken. Een familieopstelling maakt de oorzaak zichtbaar van patronen die jou hinderen, en misschien ook wel jouw kinderen. Ik zoek altijd door tot ik die oorzaak gevonden heb en kijk vervolgens welke helende beweging mogelijk is. Deze helende beweging is wat mij betreft het doel van een opstelling. Het beeld van de opstelling en de beweging raakt je ziel en helpt jou om na de opstelling andere bewegingen, andere keuzes, te maken.
Systemische rituelen
Behalve met ’traditionele’ opstellingen, werk ik ook met sjamanistische opstellingen, geïnspireerd door Daan van Kampenhout. Deze opstellingen hebben een meer ritueel kraakter. Soms breng ik ook een vleugje Jungiaanse psycholigie in een opstelling. De vraagsteller doet in beide gevallen zelf mee en ervaart zelf direct de helende werking.
Zusterschap, delen, helen en vieren
Vanuit de bron van het leven gezien, zijn alle vrouwen elkaars zuster. We dragen collectieve wonden, herkennen onze pijn, onze verlangens en ons plezier in de ander. En we hoeven niet eens zover te zoeken, om in onszelf het gevoel van verbondenheid met andere vrouwen te vinden. Zusterschap.
Deze middag gaan we dat zusterschap vieren en eren. We gaan het inzetten als kracht om samen met typische vrouwenthema’s aan de slag te gaan. Schuldgevoel bijvoorbeeld, of de wond die ontstond gedurende eeuwenlang misbruik en mishandeling van vrouwen. We verbinden onze eigen bron van levenskracht met de bron van het leven. Vieren en eren dat leven met een ritueel of een dans. En we vieren zusterschap. Door te genieten van elkaars gezelschap, door elkaar te verwennen met lekkere hapjes en door elkaar te zien en te herkennen.
We werken met rituelen, opstellingen en combinaties van beide en zetten daarnaast (sacrale) dans, de kracht van de cirkel en bijvoorbeeld het delen van verhalen in. Bovenal maken we deze middag samen. Heb jij een thema dat goed in het programma zou passen? Geef het door. Wij kijken vervolgens welke thema’s het beste in te passen zijn.
Wanneer: één keer per kwartaal, op een woensdagmiddag. De eerstvolgende is op 6 november van 13.00 uur tot 17.00 uur. De groep is vol, je kunt op de wachtlijst. Aantal deelnemers: maximaal 18 Jouw bijdrage: een lekker hapje om te delen en de uitnodiging om te geven wat het je waard is of wat je kunt missen. Waar: Land van Een, Rysloane 5 te Surhuizum Organisatie en begeleiding: Petra Litjens en Marlijn Nijboer.
Agenda
30/10, 11/12: opstellingen
6 november: Zusterschap, delen, helen en vieren (wachtlijst)
Aanmelden: marlijn@marlijnnijboer.nl
Meer informatie: elders op deze pagina