Opstellingen

Ik faciliteer traditionele familieopstellingen, systemische rituelen en opstellingen waarin ik de psychologie van Jung combineer met opstellingenwerk en sjamanisme.

Familieopstellingen

Een familieopstelling laat zien hoe traumatiserende gebeurtenissen uit het leven van je ouders en voorouders doorwerken in jouw leven. Meestal gaat het daarbij om gebeurtenissen die geheim bleven of verdrongen werden. Rouw waarvoor geen ruimte was, bijvoorbeeld, kan een paar generaties later tot problemen leiden. En een heftige reactie van een voorouder op zijn of haar kind kan een keten aan soortgelijke reacties veroorzaken. Het gevolg kan bijvoorbeeld zijn dat moeders en dochters telkens opnieuw de verbinding met elkaar verbreken. Een familieopstelling maakt de oorzaak zichtbaar van patronen die jou hinderen, en misschien ook wel jouw kinderen. Ik zoek altijd door tot ik die oorzaak gevonden heb en kijk vervolgens welke helende beweging mogelijk is. Deze helende beweging is wat mij betreft het doel van een opstelling. Het beeld van de opstelling en de beweging raakt je ziel en helpt jou om na de opstelling andere bewegingen, andere keuzes, te maken.

Systemische rituelen

Behalve met ’traditionele’ opstellingen, werk ik ook met sjamanistische opstellingen, geïnspireerd door Daan van Kampenhout. Deze opstellingen hebben een meer ritueel kraakter. Soms breng ik ook een vleugje Jungiaanse psycholigie in een opstelling. De vraagsteller doet in beide gevallen zelf mee en ervaart zelf direct de helende werking.

Ze heeft als kind een traumatiserende ervaring meegemaakt en het gevoel dat ze daarbij de verbinding met haar ziel, of een deel daarvan, is kwijtgeraakt. Ik nodig haar uit een representant te vragen voor haar ziel.. Zij doet zelf ook mee, als gewonde heler. Beiden zoeken hun plek in de ruimte. De ziel ligt ineengedoken, als bevroren, op de grond. De andere representanten vraag ik in een kring rondom hen te gaan staan om samen klanken te zingen, begeleid door mijn sjamanentrommel.Terwijl ik trommel en steeds meer stemmen invallen en meezingen, het zingen ook steeds krachtiger wordt, komt de ziel langzaam omhoog. Het lijkt of ze ontwaakt uit een bevroren toestand. Nog vele malen langzamer bewegen het zielendeel en zij naar elkaar toe. Een beweging die op een vertraagde dans lijkt, brengt hen steeds dichter bij elkaar. Uiteindelijk vinden ze elkaar, omhelzen elkaar en blijven in verstrengeling staan.

Agenda

21 augustus: Zusterschap, delen en helen 

Vanuit de bron van het leven gezien, zijn alle vrouwen elkaars zuster. We dragen collectieve wonden, herkennen onze pijn, onze verlangens en ons plezier in de ander. En we hoeven niet eens zover te zoeken, om in onszelf het gevoel van verbondenheid met andere vrouwen te vinden. Zusterschap.

Deze middag gaan we dat zusterschap vieren en eren. We gaan het inzetten als kracht om samen typische vrouwenwonden te helen. De moederwond bijvoorbeeld, voor wie als kind geen moederliefde kreeg. En de wond die ontstond gedurende eeuwen van misbruik en mishandeling van vrouwen. We verbinden onze eigen bron van levenskracht met de bron van het leven. Vieren en eren dat leven met een ritueel of een dans. En we vieren zusterschap. Door te genieten van elkaars gezelschap, door elkaar te verwennen met lekkere hapjes en door elkaar te zien en te herkennen.

We werken met rituelen, opstellingen en combinaties van beide en zetten daarnaast (sacrale) dans, de kracht van de cirkel en bijvoorbeeld het delen van verhalen in. Bovenal maken we deze middag samen. Heb jij een collectief vrouwenthema dat goed in het programma zou passen? Geef het door. Wij kijken vervolgens welke thema’s het beste in te passen zijn.

Wanneer: woensdag 21 augustus van 13.00 uur tot 17.00 uur Aantal deelnemers: maximaal 16 Jouw bijdrage: een lekker hapje om te delen en een vrijwillige donatie Waar: Land van Een, Rysloane 5 te Surhuizum Organisatie en begeleiding: Petra Litjens (Land van Een) en Marlijn Nijboer.

22 mei (vol), 26 juni: opstellingenavonden

Eén keer per maand organiseer ik een opstellingenavond, bij Land van Een in Surhuizum, op de grens van Groningen en Friesland. Ik werk met kleine groepen: minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers. Per keer is er in ieder geval ruimte voor twee mensen die een vraag willen inbrengen.
Deelname kost € 25,00. Aanmelden kan tot twee dagen van te voren, door een mail te sturen naar marlijn@marlijnnijboer.nl  Vermeld in je mail ook of je een vraag wilt inbrengen of dat je als representant mee wilt doen. Tijd: alle avonden van 19. 30 uur tot uiterlijk 22.15 uur. Inloop vanaf 19.15 uur.

Agenda

22 mei (vol), 26 juni: opstellingenavonden
21 augustus: Zusterschap, delen en helen
Aanmelden: marlijn@marlijnnijboer.nl
Meer informatie: elders op deze pagina

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van mijn aanbod aan workshops en wandelingen en ontvang af en toe een verhaal.Contact

Menno van Coehoornstraat 2
9801 EW Zuidhorn

06 51560397
marlijn@marlijnnijboer.nl