Het sjamanisme kent vier belangrijke uitgangspunten: alles is met alles verbonden, alles in de natuur is bezield, alles wat leeft is een kind van Moeder Aarde en de levensloop van alles in de natuur voltrekt zich in cirkels. Een vijfde belangrijke uitgangspunt is misschien wel dat de voorouders een belangrijke rol spelen in ieders leven. Ook met hen zijn wij verbonden.
Op deze uitgangspunten bouw ik de komende maanden in ieder geval drie workshops waarvan ik er op dit moment twee heb ingepland:
30 september, 13.15 tot 17.15 uur: verbinding met de natuur (meer informatie vind je hieronder)
30 oktober, 13.15 uur tot uiterlijk 17.15 uur: de voorouders
De derde workshop ‘the circle of life’, hoop ik eveneens dit najaar aan te bieden.

Verbinding met de natuur 
Eeuwenlang wisten onze voorouders zich een kind van Moeder Aarde, zoals zij ook de bomen, de planten en de dieren als haar kinderen beschouwden. Moeder Aarde voedde hen en andersom behandelden zij haar en alles wat daarop leefde met respect. Als je gelooft dat een boom of een plant bezield is, ga je daar anders mee om dan wanneer je denkt dat uitsluitend mensen bezield zijn. De gedachte dat alles bezield en verbonden is, maakt bovendien dat je je niet zo snel alleen voelt. De meeste mensen ervaren, ook in onze tijd, juist in de natuur een ultieme verbinding. De natuur is bovendien de plek waar mensen zich opladen en waar ze antwoorden vinden op grotere en kleinere levensvragen.

Wat gaan we doen?
In deze workshop staat onze verbinding met de natuur en de aarde centraal. Ik nodig je op verschillende manieren uit om die verbinding te ervaren en werk met geleide meditatie, rituelen, gerichte opdrachten en (natuur)opstellingen. In het kader van dat laatste, nodig ik je uit om vragen in te brengen. We gaan zingen en misschien ook wel drummen in verbinding met een boom, de aarde of het bos en luisteren naar wat die ene plant of boom jou te vertellen heeft. Geven en nemen moeten in het leven in balans zijn. We halen daarom tijdens deze workshop niet alleen voeding uit de natuur, maar voeden de natuur en de aarde ook. Aan het eind van de middag ga je ontspannen, verbonden, geaard en geïnspireerd naar huis.

Praktisch
Wanneer: 
woensdag 30 september van 13.15 uur tot 17.15 uur, inloop vanaf 13.00 uur. Waar: ‘Aan het Zandpad’, Hoge Hereweg 27 te Glimmen Coronamaatregelen: we werken met anderhalve meter afstand en de cursuslocatie beschikt over een prachtige tuin waarin we ook buiten kunnen werken. Prijs: € 65,00 inclusief btw, koffie/thee en tussendoortjes. Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 6. Meer informatie en aanmelden: marlijn@marlijnnijboer.nl

Deze workshop is onderdeel van een serie, de volgende gaat over de voorouders.